21 Şubat 2013 Perşembe

SÜTLÜ EKMEK YAPIMI

Günaydın blogcanlar 
Bir süredir yaptığım ekmek tarifini paylaşmak istiyorum.Geçen gün pazar kahvaltımızda bir güzel yediğimiz hani :)
Kolay pratik katkısız ekmeğin evinizde ne şekilde pişirildiğini içerisine neler konulduğunu vede sadece sizin ellerinizin mıncıkladığını bilmek gibisi yok :)

Aşama sırasına göre solda düzenleme yaptım.Yapılışına geçmeden evvel hemen malzemeleri yazıcak olursak ;
1 pkt yaşmaya (kurumaya ile hiçbir tarifi yapamıyorum )
1.5 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı şeker
Yarım çay bardağı sıvıyağ
4 - 4,5 su bardağı un
tuz

1-Öncelikle süt+maya+şekeri 1.karede olduğu gibi bir kaba alıyoruz.Mayanızın taze olmasına dikkat edin ve sütünüz eğer dolapta ise bir cezveye koyup ocakta ılıtın.
2-Bu karışımın ağzını kapatıp (folyo ile sıkıca kapattım) 10 dk. kadar mayalanması için dinlendirin.Açtığınızda mayanın köpürdüğünü görecekseniz (mayanız taze ise)
 3-Sonra un ve tuzu bir kapta karıştırıp,üzerine 2.karedeki maya karışımını ve yağını ekleyip yoğurun.Un ile tuzu birlikte karıştırıp daha sonra maya ile birleştirmemin sebebi ,tuz direk maya ile temas etmemesi gerektiğinden. (Tuz mayayı kesiyor) Yoğurma işleminden sonra üzerine, ıslattıp sıktığım nemli bir bez kapattım.(Kabarma esnasında beze yapışmayacak böylelikle )
4-Kabıda dıştan saracak şekilde havlu ile sarmaladım.Sıcak bir yerde mayalanmaya bıraktım.Takriben yarım saat kadar.( hamur iki katı kadar kabarınca yeterlidir,daha fazla mayayı ekşitmeyin)
5-Son halini görüyorsunuz ,yani mayalanmış fırın kabına konmaya hazır


Kelepçeli kabın tabanını yağladıktan sonra,hamuru kaba yerleştirdim.Ben 3 boy olan kelepçeli kaplarımın en büyük boyuna yerleştirdim ama bir dahaki sefer orta boyuna koyacağım.Üzerine fırça yardımı ile yoğurt suyu sürüp susam çörek otu serptim.


Önceden ısıtılmış 180 dercelik fırında pişirdim.Pişip pişmediğine kürdan ile kontrol edip,ılıyınca kelepçeden çıkardım.


Çok fazla ekmek tüketmediğimizden ve içerisinde katkı maddesi olmadığından diğer fırın ekmekleri kadar dayanıklı olmuyor.Dolayısıyla bende 2'ye bazen 4'e bölüp seralayıp dolapta saklıyorum.


İşte hepsi bu kadar,hepimize afiyet olsun.
SELAMETLE





12 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar..

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor
    ellerine sağlık
    maya ve tuz tiyosu içinde tşkler:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, ne demek bildiklerimi öğrendiklerimi paylaşınca zevk alıyorum ;)

      Sil
  3. hamarat gelinim yaa maşallah sana:) bu arada bu postu dün öğlen okudum... ama akşam rüyadam hamur yapıyordum hatta mervenin ki gibi neden olmadı diyordum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahahaha! :D Rüyanamı girdim hamurlarla :) Hayırlara çıksın inş,anlamını neymiş hamurun acaba :)

      Sil
    2. netten baktım güzel şeyler yazıyordu :))

      Sil
  4. ellerine sağlık canım,annem de bana mısır unundan yapardı böyle.vitaminsizlik vardı da bende bi ara mısır ekmeği çok faydalıymış..çok daha lezzetli oluyor ev ekmeği.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çokda severim mısır ekmeğini,geçenlerde hazır aldım fırından ,yoğurta banarak yemesi gibisi yok.En kısa zamanda mısır ekmeğinide denemek var aklımda ;)

      Sil
  5. Mervecim seni uzun zamandır okuyorum. Benim de adım merve, adaşız yani:) Blogunu ilk kez kına gecesi hazırlıkları yaparken keşfettim ve senin hazırladığın üstü yazılı sakızlardan hazırladım ben de:)Ben nişanlıyken sen de çok yeni evliydin. Hem yakın aralıklarla evlendik hem de adaşız ve tarzını çok seviyorum. Hem çalışıp hem de her işe koşturan mutlu yeni evhanımı imajı veriyorsun. Bu da bana yorgun olduğum günlerde ilham veriyor.. Ellerine sağlık, yine boşdurmamışsın güzel ekmekler yapmışsın:)

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyor :)ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. harika görünüyor...siz hiç fırından ekmek almayın :)ellerinize sağlık

    YanıtlaSil