29 Temmuz 2013 Pazartesi

KAYISI PELTELİ MUHALLEBİ

Son 10 günün içerisinede girmiş bulunmaktayız.Ramazan-ı Şerif geldi de geçiyor.
"Allahım! Sen affedicisin, cömertsin. Affetmeyi seversin. Beni de affet."

Son 10 günün faziletlerinden yaralananlardan olalım inşallah! Kadr gecesinin de heyecanı sardı yeryüzünü.
Peygamberimizin (sav) tavsiyesi onu Ramazan ayının son on gününün tek gecelerinde aramaktır. Buna göre kadir gecesi Ramazanın yirmi bir, yirmi üç, yirmi beş, yirmi yedi ve yirmi dokuzuncu gecelerinden herhangi biri olabilir.Bu yüzdendir ki,şu günlerde geceleri iyi değerlendirmek lazım..

Akşamları iftardan sonra hem tatlı ihtiyacını karşılamak,hemde mideyi rahatsız etmemek adına gece boyunca, güzel ve basit bir tatlı yapar oldum.Tarifini annemden aldığım ve daha önceleri genellikle vişne ile denediğim bir tatlıydı.


Dolapta bir kasede duran,kimsenin 2-3 gündür yüzüne bakmadığı kayısıları görünce bu kez kayısılı denedim ve kesinlikte tuttum ;)

Muhallebisi için;
1lt süt
1 yumurta sarısı
2 kaşık (silme) un
2 kaşık (silme) pirinç unu (pirinç unu muhallebiyi gerçekten daha kıvamlı ve güzel yapıyor)
2 kaşık (silme) nişasta
1.5 su bardağı şeker (şeker miktarını kendi damak zevkinize göre azaltıp,çoğaltabilirsiniz)
1 pk. Şekerli vanilin

Tüm malzemeyi homojen bir muhallebi elde edene dek çırpıcı ile çırparak karıştırıyoruz.Eğerki topaklanma olduysa kaynadıktan sonra ocaktan alıp,blendirdan geçiriyoruz.Daha sonra,

Kayısı Peltesi için;
8-9 adet kayısı
2 su bardağı su
1 su bardağı şeker
3 kaşık nişasta

Malzemeleriyle öncelikle çekirdeğini çıkarttığımız kayısıları ikiye bölüp,su ve şeker ile kaynamaya bırakıyoruz,hemen peşinden nişastayıda ekleyip karıştırıyoruz.Blendırdan geçirdiğimiz kayısı peltesini bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan indiriyoruz.


İster dondurma cuplarında,ister kasede yada benim gibi bardakta servis edebilirsiniz.Önce birer kepçe muhallebi üzerinede pay edecek şekilde pelteden koyup,ılıdıktan sonra soğuması için dolaba kaldırıyoruz.
Limon,şeftali ve vişne ile de şahane olduğunu hatırlatıyorum..
Soğuyunca servis etmeye hazır 
Afiyet olsun :)

SELAMETLE
 



4 yorum:

  1. Çok nefis görünüyo eline sağlık canım bende yeni blog açtım beklerim mutlaka

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık çok güzel görünüyo özellikle oruçluyken :))

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    benim bir ay sonra düğünüm var. Düğün ve kına için farklı fikirler arıyordum ki, sizi buldum.
    Peçeteler ve sakızları gördüm, hoş fikir. Yapılabilir. Peki bunlardan başka fikriniz, öneriniz var mı tavsiye edebileceğiniz? Veya düğünden sonra sizin başka yerlerde gördüğünüz farklı şeyler...
    Konu ile alakasız bir yorum oldu ama en son yazınıza yazayım dedim.
    Fikirlerinizi bekliyorum.
    Zevkiniz de bana çok yakın.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil