7 Kasım 2012 Çarşamba

MOR LAHANAYI BİŞEY YAPMALI

Günaydınlar blogcanlaar..
Mor lahanayı pazarda çarşıda pek bi görür olduk son günlerde.Kış geliyor kış sebzeleride çoğaldı haliyle.Fasülye,kabak,dolmalık biber artık yerine lahana,ıspanak ve pırasaya bırakıyor.Her şey mevsiminde güzel,sebzelerde öyle..Yazın insanın canı lahana istemiyor,kışın da karpuz... :)

Restaurantlarda,salataların yanında gelen bi çeşit sebzeyi ben çok severim mesela..Hatta kumpir yerken iç malzemesinde olmazsa olmazlarımdandır.Köftenin yanında süs biberiyle gelir hani...Kimden bahsediyorum; tabiki mor lahanadan :)

Tabakta gelir restaurantta ama hiçte bizim çarşıdan soframıza geldiği gibi değildir.Artık bende öğrendim yapmasını,köfteci ramizi aratmıyor mor lahanam :) Hehheh


Tarifi öğrendikten sonra dedim çook basit hemen yaparım ben bunu ;) 1,5 tlye aldığım bir yumruk mor lahanayı sabırla ince ince doğradım.(Baştan iyiydide sona doğru sabrım tükenince biraz cıvıttım doğrama işini :))
Doğradığım lahanalayı su dolu bir kapta bi yarım saate yakın beklettim.O sert sert duruşu kalmasın diye ve bunu yaparkende gittim geldim az biraz kayatuzuyla ovaladım.Suyuna pembemsi rengini çıkarttktan sonra bi iki sudan geçirip süzdüm.
Elimdeki en uygun kavanoza lahanaları koydum ve bire bir ölçekte su - sirke karışımı hazırladım.(2 çaybardağısu 2 çay bardağı sirke koydum ben) Evde hem elma hem üzüm sirkesi olunca ikisinden de koydum hatta üstten biraz da limon suyu sıktım.(varsa limontuzu daha iyi olur) Yaklaşık bir çay bardağıda zeytinyağı ve birkaç kaşık tuz koyup ağzını kapattım.
En güzel yanıda turşunun oluşunu haftalarca beklemeyişiniz.Hızlı bir şekilde oluveriyor 3-4 günde :)
Ben bişey olmasından korktuğum için (mutfağım güneş alıyor) buzdolabında muhafaza ediyorum.Salataların üstüne çok pratik şekilde çıkartıyorum,hatta bazen bi kaseye çıkartıp tek başına yiyorum :) Kısacası seviyorum :)


Yarıladım bile ;)

SELAMETLE


14 yorum:

  1. bayılırım bu lahanaya ama hep dışarda yediğimi seviyodum nasıl yapıyolar bunu diye düşünürken tarifini almış oldum senden :) eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. bende çok seviyorum bunu deneyeceğim teşekkürler
    siz de çalışıyorsunuz değil mi bunları ne ara yapıyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hemde çok yoğun bir şekilde ama çalışıyoruz diye ev işlerinden,mutfaktan bi haber olmak olmaz,değerli olan ikisini bir götürebilmek ;) Şimdiden kolay gelsin sizede..

      Sil
  3. becerikli hatunsunvesselam..eşimde çoksever.denemeye değer.

    YanıtlaSil
  4. Çoook teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık severim mor lahana salatasını
    dolapta bulundurunca çok iyi çok pratik oluyor gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,aynen katılıyorum çok pratik oluyor.

      Sil
  6. teşekkürler tarif için evde yapmak hiç aklıma gelmemişti gerçekten bizim de çocuklar seviyolar denenebilir

    YanıtlaSil
  7. Ellerine saglik.. benimde herdaim dolabimda olan tursulardan amaben senin kadar ugrasmiyorum dogradiktan sonra direk bi kap icine yag tuz sirke limon tuzu koyup kapagini kapatip dolaba birakiyorum ve afiyetle 5 gun sonra yiyorum ve kac ay gecsede dolapta hicbirsey olmadan duruyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hmm denemek lazım bu şekildede.Mor lahananın sert sert olmasını istemediğimden tuzla ovmak gerekiyor,saklama kabında nasıl oldu tadmak isterdim :) Dediğim gibi bi denemek lazım ;)

      Sil