10 Nisan 2013 Çarşamba

SODALİ MİLFÖY BÖREK TARİFİ

Günaydınlar blogcanlar,güzel bir gün diliyorum herkese,sağlıklı,huzurlu bol rızıklı.
Nisan ayının ikinci haftasına yağmurla başlasada İstanbul bugün çok güzel bir güneş var :) Yazımı yazarken sağ gözüme ışıyan...Havanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri tabiki yatsınamaz,bende öyleyim işte bugün!
 Hem kolay hemde güzel bir börek tarifim var paylaşmak istediğim.Soda ile milföy hamuru hemde hazır yufkadan oluşan.Dışı çıtır ama içi su böreği kıvamında.


 Evvela 8 yaprak milföy hamurumuzu eğer buzluğumuzdaysa oda sıcaklığına çıkartarak yumuşamasını bekliyoruz.Milföyün her zaman taze olması çıtır kıvamında çok etkili oluyor,benden söylemesi.Açılacak kıvama gelen milföy yapraklarından 4 tanesini yan yana alt alta ikişerli olarak koyup,az unladığımız tezgahta merdane yardımıyla büyütüyoruz.


Bu arada 8 adet yaprak milföy benim kullandığım dikdörtgen borcam için uygun oluyor,eğerki fırın tepsisine yapmak isterseniz malzemeyi aynı oranda çoğaltarak 12 yaprak milöyden yapabilirsiniz böreği...


Uygun biçimde genişlettiğimiz milföyü yağlanmış borcama, yanlarından birer cm yukseklik olacak şekilde yerleştiriyoruz.Üzerine 2 adet hazır yufkayı gelişi güzel tiftikliyoruz.


Üzerine beyaz peynir ve kaşar rendesi tercih ettim ben.Arzu edilirse patatesli,kıymalı harç gibi malzemelerde kullanılabilir.


İç malzemesinin üzerine diğer 2 yufkayıda tiftikledikten sonra,aynı borcamın tabanına yerleştirdiğimiz gibi kalan 4 milföyü de genişletip üzerine seriyoruz.Yanlarından birer cm geniş tutarak elimizle tabana doğru sıkıştırıyoruz.


Bıçak ile böreğimizi dilimlendikten sonra geri kalan malzemeleri geniş bir kasede çırpıp böreğin üzerine boca ediyoruz.Dikkat ettiyseniz listede sıvıyağ yok,benim peynirim yağlı olduğundan hemde milföy yağlı bir hamur olduğundan sıvıyağ koymadım.Kullandığınız peynir veya farklı bir harç yağsız ise mutlaka bu sodalı karışımın içerisine bir çay bardağı kadar sıvı yağ ekleyin.


Dilimlediğim ve ıslattığım böreğimi 1 gece öncedesinden hazırlayıp dolaba kaldırdım.Tüm malzemeye içine çekmesi için dinlendirdim.Tavsiyem misafirleriniz geldikten sonra fırına atmanız,sıcak sıcak fırından sofraya servis etmenizden yana ;) Afiyetler olsun.


SELAMETLE




8 yorum:

  1. gerçekten güzel bi tarif..ellerimize sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. GERİYE KALAN MALZEMELERİ ÇIRPIP ÜZERİNE DÖKÜYORUZ DERKEN SODADAN BAŞKA NE VAR Kİ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk fotoğrafın üstünde başta yazıyor malzemeler.

      Sil
  3. tavsiye ediyosun yani deneyelim ozaman..

    YanıtlaSil
  4. tarifini çok sevdim :)
    mutlaka deneyeceğim :)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  5. Harika ve pratik bir tarif, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil