30 Nisan 2013 Salı

MİDYE YADA YELPAZE BÖREK

Günaydınlar blogcanlar.
Sıcakların bastırmasıyla birlikte bende bir hareketlenme var ki sormayın gitsin.Her dala konmak istiyorum,işler birikti yarım kalan bir yığın proje var ama yinede mutfaktan çıkamıyorum.Miafir trafiği yaşıyorum şu aralar.Daha önce isteyipte bir türlü yazamadığım midye yada yelpaze diğer ismiyle,böreği paylaşıcam.


Geçenlerde kabul günümde paylaşmıştım sunumuyla şimdi malzemeleri vericek olursam;

Malzemeler:

 2 şer kahve fincanı su,sıvıyağ,yoğurt 
1 yumurta
1 pkt.kabartma tozu
Un
Tuz
200 gr tereyağı
İçi için kavrulmş soğanlı kıyma (Tuz ve Hafif pul biberle tatlandırın)
İç malzememizi bir güzel kavurup bir kenara aldıktan sonra ,tüm hamur malzemeleri karıştırılarak (200 gr tereyağı hariç) hafif kıvamda ele yapışmayan bir hamur elde edilir.Yarım saat dinlendirilen hamur  8 eşit bezeye ayrılarak merdaneyle unlanmış tezgahta büyütülebildiği kadar açılır.


Eritip hafif kızdırılan tereyağını kaşık yardımıyla açılan her bezenin arasına sürülür.4'erli olarak 2 adet yufka elde edilir.Bu yufkalarında hafifçe üzerinden merdaneyle geçilerek büyütülür.
Ardından gevşek olmayacak şekilde bir ucundan başlanılarak rulo yapılır.Ne kadar çok rolu katı olursa pişince o kadar çok katı olacaktır,bu yüzden sıkı sarıyoruz.
Bu işlemden sonra tepsiye koyup 1 gece dolapta beklettim ben üstünü seralayıp,siz aynı gün içerisinde pişirecekseniz hamurun yarım saat dinlenmesi yeterli olacaktır.


Dinlenen rulo hamuru 1 parmak kalınlığında kesip,elimizle hafif büyütüp içerisine kıymalı harçtan koyup kapatıyoruz.Kenarlarını tepsiye koyduktan sonra hafiçe bastırmamız gerekebilir.
Yumurta sarısı sürmeksizin 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz.


2 rulodan 2 tepsi çıkıyor bunuda belirtelim,yarım ölçüyle misafir ağırlanabilir.Yada diğer ruloyu köpük tabağa koyup buzluğa kaldırdım 1 hafta sonra çıkartıp pişirdim ben,aklınızda bulunsun ;)
Afiyetli bereketli sofralarınız olsun.
SELAMETLE


7 yorum:

  1. nasıl güzel görünüyorlar, en kısa zamanda denemek istiyorum, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,inşallah güzel olurlar şimdiden kolay gelsin.

      Sil
  2. ellerine sağlık canım...
    leziz görünüyor...

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık, el açması ve de... wowwww... :)

    YanıtlaSil
  4. hıım ellerine sağlık. nefis

    YanıtlaSil